fbpx
Planken vloer keuken wit

Houten planken vloer

Een houten planken vloer, parketvloer of lamelparket heeft een eigen karakter en tekening. Daarnaast geeft hout warmte en gezelligheid aan jouw interieur. Er zijn heel veel houtsoorten voor vloeren te krijgen. De meeste vloeren worden gemaakt van eiken hout, omdat deze houtsoort makkelijk te bewerken en af te werken is. Door de legwijze, houtsoort, bewerking en afwerking is iedere houten planken vloer uniek. Naast de bekende planken vloer heb je ook de patroon vloeren zoals; visgraat, Hongaarse punt. Deze type vloeren zijn zowel in massief als in multiplank leverbaar.

Wat je wilt weten over houten planken vloeren

Wat is Multiplank, lamelparket of duoplank?

Eiken multiplankMultiplank, lamelparket of duoplank zijn veel voorkomende namen als je op zoek bent naar een houten vloer. Deze vloeren bestaat uit multiplex met daarop een eiken toplaag van massief hout. De meest voorkomende dikten zijn 12 mm en 16 mm, maar tot 20 mm is ook mogelijk en komt nog voor in bestaande massieve planken alsook in multiplank vloeren. Eenmaal gelegd dan kun je het verschil niet zien of het een multiplank- of massieve vloer is.

Massief houten vloer?

Massief houten vloeren komen veel voor in de traditioneel parket. Deze vloeren hebben een dikte van 6 mm tot 9 mm. In breedtes van 7 cm tot 16 cm leverbaar. Daarom zijn deze vloeren geschikt om in diverse patronen te leggen, zoals bijvoorbeeld visgraatvloer, Hongaarse punt, blokpatroon.  

In het verleden werden de massieve houten vloeren gemaakt meestal met een dikte van 20 mm met een veer en groef verbinding. Massieve vloeren zijn ook verkrijgbaar in verschillende breedten. Tegenwoordig wordt er meer gekozen voor multiplank vloeren.

Het verschil tussen Multiplank en Massief hout?

Het voordeel van een samengestelde vloer ten opzichte van een massief houten vloer heeft te maken met de werking het hout. De samengestelde vloer is minder onderhevig aan uitzetting of krimp. Hierdoor zijn er ook meer mogelijkheden voor het creëren van de juiste uitstraling. Duoplank is milieuvriendelijker, doordat men uit een massieve plank meerdere top lagen kan zagen. Conclusie is dat een multiplank vloer meer voordelen biedt ten opzichte van een massief houten vloer.

Welke houten planken vloer past bij jou?

Wat voor houten planken vloer past het beste in jouw woonruimte is een kwestie van smaak. Jouweigenvloer.nl heeft  jarenlange ervaring in de parketbranche en met een eigen productie, wordt jouw vloer op maat gemaakt. Daarom staan wij garant voor een goede kwaliteit vloer, die afgewerkt wordt met de beste afwerking olie of lak. Door de vele mogelijkheden is het altijd mogelijk om je parketvloer af te stemmen op je interieur. Denk daarbij aan: afmetingen, uitstralingen, kleuren, leg wijze en afwerkingen in olie of lak. Daarnaast kun je met de leg richtingen ook een speelse touch geven aan een ruimte. Hierdoor kan de vloer mee veranderen met jouw woontrend. Opnieuw de vloer schuren en een andere kleur toepassen. Heb je bouw- of verbouwplannen? Neem je bouwtekening mee voor een advies op maat. Wil je advies op maat? Neem dan contact met ons op.

Parket vloer werkt

Planken vloeren vloeren leggerDe meesten van jullie weten dat hout een vochtgevoelig product is. Hierdoor zet het uit bij een hoge luchtvochtigheid en krimpt bij een lage luchtvochtigheid. Dat het hout werkt is niet erg, het hoort nu eenmaal bij het product. Bij een multiplank vloer heb je minder uitzetting en krimp, dat komt omdat meerdere lagen op elkaar zijn verlijmd. Door op deze wijze te produceren krijg je meer stabiliteit en “werkt” de vloer minder. Anders is dit bij een massieve vloer. Massief hout “werkt” in zijn geheel. Hierdoor kan de plank in zijn geheel hol of bol gaan staan en eventueel torderen. Daarom moet je zorgen voor een goede luchtvochtigheid in je huis en hou je het uitzetten en krimpen van je parketvloer onder controle.

Houten planken vloer uitstraling

Hoe wil je dat je planken vloer eruit gaat zien? Bij een houten vloer heb je een aantal kenmerken die bepalend zijn voor de uitstraling in je kamer. Je kunt kiezen tussen de grootte van de noest, breedte van de plank en de leg richting. Maar ook de bewerkingen en de kleur van olie of lak, bepalen de uitstraling van je vloer. Daarom zijn er oneindig veel mogelijkheden met een houten vloer. Als de kleur je na een aantal jaren niet meer bevalt, dan kun je een andere kleur aan laten brengen. Dat gaat je niet lukken met een laminaat of pvc vloer.

Grote of kleine noesten?

Wil je grote- of kleine noesten of een vloer uit één van onze 5 vloersijlen? We kennen 4 verschillende sorteringen waarbij de maximale noest grote hieronder wordt aangegeven:

  • Ø 18 mm
  • Ø 40 mm
  • Ø 70 mm
  • Alles toegestaan

Houten planken vloer breedte

De keuze in de breedte van de plank is tussen de 8 en 50 cm zijn de vloeren volledig af te stemmen op uw interieur. Wij  hebben de meest voorkomende breedtes van 180, 185, 200 en 220 mm in voorraad. Afhankelijk van de noest grote is niet iedere breedte maat in iedere sortering te leveren.

Planken legrichting

Naast de breedte van de plank is ook de wijze van leggen bepalend voor de uitstraling van jouw houten vloer. De legrichting is afhankelijk van de ruimte waarin je het lamelparket legt. Als voorbeeld hebben we daarom hiernaast foto’s gemaakt van een kamer, ervaar zelf het verschil in sfeer. 

Vellingkant - V-groef

Wil je de planken vloer extra accentueren in je woonkamer, dan kun je kiezen voor een v-groef. Hierdoor worden de planken duidelijk zichtbaar in je woonkamer. Je kunt ook kiezen zonder v-groef. Je vloer blijft mooi vlak. Dit ziet er strak uit zonder onderbrekende banen van de plank. Toepasbaar voor alle vloerstijlen

Hout bewerkingen

Je kunt je planken vloer ook laten bewerken. Hierdoor verander de oppervlakte structuur en/of de kleur van het hout, die op deze manier de vloer een andere uitstraling geeft. Ook is het mogelijk om bepaalde bewerkingen te combineren. Hierdoor heb je heel veel mogelijkheden om je eigen unieke vloerstijl te creëren. Dan hebben we het nog niet gehad over de vele kleur mogelijkheden voor de afwerking.

De volgende bewerkingen kun je toepassen op een houten vloer:

  • Schuren
  • Schaven
  • Borstelen
  • Vergrijzen
  • Roken
  • Verouderen

De eiken planken hiernaast zijn afgewerkt met de olie kleur Cotton white.

Geschuurd cotton white

Geschuurd eiken

Geschaafd cotton white

Geschaafd eiken

Zwaar geborsteld cotton white

Zwaar geborsteld eiken

Vergrijsd dubbel cotton white

Dubbel vergrijsd eiken

Gerookt dubbel cotton white

Dubbel gerookt eiken

Verouderde eiken vloer

verouderd eiken

houten planken vloer kleuren

Houten planken vloer kleuren

Na het bewerken van de vloer moet je vloer altijd worden afgewerkt met een olie of lak. Tegenwoordig kun je zowel olie als lak in een kleur afwerken. Je kunt kiezen uit heel veel kleuren van verschillende merken.

Vloer afwerken met een kleur olie

Iedere kleur kunnen wij kant-en-klaar in de kleur oliën zoals jij wenst. Doordat wij de olie alvast aanbrengen op de vloerdelen, is er geen droogtijd meer als de vloer gelegd is. Je hoeft niet meer wachten totdat de olie gedroogd is.

Vloer afwerken met lak

De kleurkeuze is gelijk als die van de olie. Eerst wordt de kleur aangebracht, na droging moet de vloer nog twee keer worden afgelakt. Daarnaast heb je bij een gelakte vloer nog de keuze; glans, zijde mat, mat of ultra mat.

Kan vloerverwarming onder een parketvloer?

vloerverwarming onder parketVloerverwarming kan zeker onder een parketvloer! Maar er zijn wel een aantal spelregels die in acht moeten worden genomen. Wij adviseren om vloerverwarming alleen onder multiplank tot een dikte van 16 mm. Een van deze spelregel is het opstookprotocol, die moet zowel voor als na de installatie van de vloer gevolgt. Onder een massieve vloer raden wij vloerverwarming af. Dan hebben we het over een massieve vloer van 20 mm dik. Traditioneel parket met een dikte van 9 à 10 mm is wel geschikt voor vloerverwarming.

Hoe onderhoud je een parketvloer?

Planken visgraat vloer schoonmakenHoe onderhoud je een houten vloer? In het algemeen geldt droog onderhoud zoals met een stofzuiger en/of wisset. Afhankelijk van de afwerking die er wordt gebruikt, olie of lak  kan er licht vochtig worden gereinigd. Heb jij vragen over het onderhoud, wij adviseren jou hier graag over.

Sluit Menu