fbpx
Planken visgraat vloer schoonmaken

Houten vloer onderhouden?

Onderhoud van je houten vloer, parketvloer of visgraat vloer is afhankelijk van hoe deze is afgewerkt.  Je houten vloer kan op de volgende manieren zijn afgewerkt:

  • Olie
  • Lak

Elke afwerking heeft zijn eigen specifieke onderhoud nodig. Is onderhoud van een houten vloer lastig? Nee het is niet lastig, het is juist eenvoudig! Je vloer kunt je vloer voornamelijk droog onderhouden door middel van stofzuigen en/of met een “droge” vlakmop.

Houten vloer met olie onderhouden.

Heb je een vloer die met olie is behandeld, dan geldt ook voornamelijk stofzuigen en daarnaast periodiek één keer in de twee weken licht vochtig reinigen, afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt. Gebruik alleen een reinigingsmiddel dat geschikt is voor het merk van de olie. Ga niet met andere reinigingsmiddelen aan de gang, het kan de olielaag aantasten waardoor de vloer een schrale wordt.

Houten vloeren en vlekken?

Het voordeel van een met olie afgewerkte vloer is dat kleine beschadigingen en vlekken eenvoudig kunnen worden verholpen. Er zijn voor veel voorkomende vlekken aparte reinigers verkrijgbaar, dit is afhankelijk van het merk. Vraag eerst om advies, voordat je zelf aan de slag gaat.

Groot onderhoud.

Periodiek kan de vloer worden opgefrist door een nieuwe olielaag aan te brengen. Laat dit doen door een professional. Zij hebben de juiste machines en kunnen je hierin adviseren.

Houten vloer met lak onderhouden.

Ook voor een met lak behandelde parketvloer geldt: voornamelijk stofzuigen en periodiek één keer in de twee weken licht vochtig afnemen, afhankelijk hoe intensief je vloer wordt gebruikt. Bij een laklaag heb je de keuze in verschillende glansgraden, van ultra mat, mat, half mat tot glans. Zorg ervoor dat je het juiste onderhoudsmiddel bij de juiste glansgraad gebruikt.

Gelakte parketvloer met polish behandeld

Met een polish breng je een extra vuilafstotende beschermlaag aan op je gelakte vloer, die de oppervlakte verbetert en de levensduur verlengt.

Voor een goed advies? Jouweigenvloer.nl!

Het onderhoudsplan wordt door jouweigenvloer.nl bij de aanschaf van je parketvloer doorgesproken. Wij adviseren altijd om het onderhoudsmiddel te gebruiken van het merk waarmee de vloer afgewerkt is.

Sluit Menu