fbpx

Multiplank vloer

Parket brede plank in de monocoat Pure

Multiplank vloer

Multiplank, duoplank of Lamelparket bestaat uit meerdere lagen van meestal berkenhout en een toplaag als afwerklaag. Alle lagen worden “koud” verlijmd met elkaar, zodat er één massief geheel ontstaat. Het voordeel van een multiplank vloer is dan ook dat hij veel minder uitzet en krimpt dan een massief houten vloer. Je hebt wel de uitstraling van een houten vloer. Meestal wordt een multiplank kant-en-klaar bewerkt en afgewerkt. De vloerenlegger hoeft het lamelparket alleen maar te leggen en niet meer te oliën of te lakken. Waardoor de vloer direct gebruiksklaar is. De meest voorkomende houtsoort die voor vloeren wordt gebruikt is eiken.

Multiplank vloer aanschaffen? Laat je informeren!

Wat is een Multiplank vloer?

Eiken multiplankDe meest voorkomende vloer zijn de planken meestal voorzien een v-groef om de planken te benadrukken. Uiteraard kan de vloer ook zonder v-groef worden geleverd. Dit geeft dan een strakke moderne uitstraling. De breedtes die zijn uiteenlopend van 8 t/m 50 cm, afhankelijk van de sortering die je kiest. Hoe breder je kiest, hoe rustiger de uitstraling. De meest voorkomende breedtes die voorkomen zijn: 18 cm – 20 cm – 22 cm – 24 cm. De totale dikte die standaard gehanteerd wordt is 12 en 16 mm. De eiken toplaag is dan respectievelijk 3 mm en 4 mm. Het is mogelijk om ook 20 mm dik te bestellen, de eiken toplaag is dan 5 mm dik.

Multiplank vloer in visgraat en Hongaarse punt

Multiplank kan in planken worden geleverd maar ook in een patroonvloer zoals visgraatparket en Hongaarse punt. De vloeren bestaan uit vaste afmetingen, waarbij de visgraat uit rechthoekige planken bestaat en de Hongaarse punt heeft aan de kopse kant een hoek van 45 of 60 graden. Voordeel van een multiplank patroonvloer is, dat de vloer rechtstreeks kan worden verlijmd op een cementdekvloer. Hierdoor kost het minder tijd voor de parketlegger om de vloer te installeren en dus goedkoper dan een traditionele patroonvloer.

Hoe wordt Lamelparket of duoplanken gelegd?

Parketvloer leggenEen lamelparket of duoplank wordt zowel zwevend als verlijmd gelegd. Dat is geheel afhankelijk van je woonsituatie. Want de basisvloer moet goed zijn. Heb je een houten-, cement- of gipsgebonden vloer? De algemene voorwaarden voor het leggen van een vloer geldt, dat de ondervloer blijvend, vlak, stabiel en droog moet zijn. Dit geldt voor planken- en patroonvloeren.  Jouweigenvloer.nl kan je hierin prima adviseren en eventueel een vloerinspectie voor je uitvoeren.

Kan multiplank of duoplank op vloerverwarming?

vloerverwarming onder parketMultiplank of Duoplank zijn door hun stabiliteit uitermate geschikt voor vloerverwarming. Hoe rendabel je vloerverwarming is heeft ook met de laagdikte te maken. Jouweigenvloer.nl adviseert een laagdikte van maximaal 16 mm. Dit geldt voor bestaande en nieuwe vloerverwarmingssystemen. Bij nieuwe vloerverwarming voer dan het opstook protocol uit. 

Hoe wordt een multiplank vloer onderhouden?

planken vloer gelakt lopen

Onderhoud is altijd nodig voor iedere vloer, dus ook voor multiplank vloeren. Afhankelijk van het gekozen afwerksysteem olie of lak heeft ieder merk haar eigen onderhoudsvoorschrift. In het algemeen kan een houten vloer het best zo droog mogelijk worden onderhouden. Één keer in de twee weken met een licht vochtige mop afnemen. Niet te nat dweilen en niet te veel zeep gebruiken.

Multiplank bewerkingen

Multiplank vloer kan ook worden bewerkt. Hierdoor verander de oppervlakte structuur en/of de kleur van het hout, die op deze manier de vloer een andere uitstraling geeft. Ook is het mogelijk om bepaalde bewerkingen te combineren. Hierdoor heb je heel veel mogelijkheden om je eigen unieke vloerstijl te creëren. Dan hebben we het nog niet gehad over de vele kleur mogelijkheden voor de afwerking.

De volgende bewerkingen kun je toepassen op een multiplank vloer:

  • Schuren
  • Schaven
  • Borstelen
  • Vergrijzen
  • Roken
  • Verouderen

De Multiplanken hiernaast zijn afgewerkt met de olie kleur Cotton white.

houten planken vloer kleuren

Multiplank vloer kleuren

Na het bewerken van de multiplank vloer moet je vloer altijd worden afgewerkt met een olie of lak. Tegenwoordig kun je zowel olie als lak in een kleur afwerken. Je kunt kiezen uit heel veel kleuren van verschillende merken.

Vloer afwerken met een kleur olie

Iedere kleur kunnen wij kant-en-klaar in de kleur oliën zoals jij wenst. Doordat wij de olie alvast aanbrengen op de vloerdelen, is er geen droogtijd meer als de vloer gelegd is. Je hoeft niet meer wachten totdat de olie gedroogd is.

Vloer afwerken met lak

De kleurkeuze is gelijk als die van de olie. Eerst wordt de kleur aangebracht, na droging moet de vloer nog twee keer worden afgelakt. Daarnaast heb je bij een gelakte vloer nog de keuze; glans, zijde mat, mat of ultra mat.

Sluit Menu