fbpx

Traditioneel parket

Traditionele visgraat vloer net gelakt
Traditionele visgraat vloer met band en bies

Traditioneel parket

Traditioneel parket bestaan uit massief houten strookjes met een dikte van 6 of 9 mm. Ook wel tapisparket genoemd. Tapis is het Franse woord voor tapijt en kan in alle denkbare patronen worden gelegd. 

Wat is een traditionele visgraat vloer?

Traditionele visgraat eikenHet verband in de vorm van een visgraat heeft de naam bepaalt van deze patroonvloer. Kleine plankjes in de maat 71 x 284/355 x 6.3 mm worden in dit visgraatverband op een ondervloer, welke ook eerst aangebracht moet worden en vlak geschuurd, verlijmd en genageld.

Visgraat met band en bies

Visgraat teak dubbele band en biesVaak in combinatie met een kantstrook ook wel band genoemd welke kan worden afgescheiden door een bies vaak in een contrasterende kleur, lichte vloeren met wengé bies, donkere vloeren met bijvoorbeeld een ahorn of beuken bies. Deze band en bies wordt na plaatsing van de visgraatvloer pas ingezaagd zodat de vloer naadloos aansluit bij de wanden. Op de foto zie je een dubbele band en bies.

Welke maten zijn er in traditionele visgraat parket?

De traditionele visgraatvloeren worden in breedtes tussen de 71 en 90 mm geleverd en de laatste jaren zag je een verbreding naar 120 en 140 mm. De visgraat vloeren in multiplank kunnen worden geleverd vanaf 71 mm en dit kan oplopen tot 240 mm breedte en alle maten die daar tussen liggen. De maten van een visgraatvloer wordt op dezelfde lengte gehouden namelijk 4, 5 of 6 keer de breedte maat.

Traditionele Visgraat parket leggen

Alle plankjes worden per stuk gelegd. Daarna wordt de vloer in een aantal gangen  geschuurd en gevoegd. Voegen is de nog aanwezige naadjes en gaatjes dicht maken met een voegmiddel. Uiteindelijk wordt de parketvloer afgewerkt met een olie- of lak systeem. In het verleden zijn ook veel van deze visgraat vloeren afgewerkt met een olie-was systeem. Vaak herkenbaar aan de volle glans.

Waarom wordt een traditionele visgraat vloer minder gelegd?

Deze wijze van leggen is een heel degelijke manier van vloeren installeren met uitzonderlijk mooie resultaten, mits door een vakman geïnstalleerd. Tegenwoordig komt deze manier van leggen minder vaak voor om 2 redenen:

Zeer arbeidsintensief

Waarom is het leggen van een traditionele tapis visgraatvloer zeer arbeidsintensief?
Zoals hierboven omschreven moet ieder plankje apart worden geïnstalleerd het geen een zeer tijdrovende klus is.

Slimme alternatief voor Traditionele visgraat vloer

Door de opkomst van de multiplank vloeren, ook wel samengestelde vloeren of duo planken genoemd. Dit zijn vloeren die worden gemaakt van een onderlaag van multiplex en een toplaag van een bepaalde houtsoort, Het voordeel van deze samenstelling is de geringe werking van het product maar ook het rechtstreeks kunnen verlijmen op een bestaande ondervloer. Daarnaast zijn deze vloeren kant en klaar af te werken voor installatie. Hierdoor komen veel arbeidsgangen te vervallen en heeft dit zowel invloed op de totaalprijs, maar ook op de arbeidsuren.

Wat is een Hongaarse punt parketvloer?

Hongaarse punt eikenDe visgraat patroonvloer wordt haaks op elkaar geplaatst. Bij een Hongaarse punt is de hoek van het paneel voorbewerkt op 45 of 60 graden. Daardoor wordt deze vloer in een punt formaat gelegd. Je ziet als het ware rijen van dezelfde afmeting plankjes liggen, die een hoek op elkaar aansluiten. De werkwijze van installeren, bewerken en afwerken is gelijk aan de visgraatvloer. Ook de keuze in sortering en maatvoering zijn op dezelfde wijze mogelijk.

Wat is een Mozaïek parketvloer

Mozaiek patroon vloer beuken met bisDe naam zegt het al, deze vloeren zijn in een bepaald verband gelegd. Het zijn strookjes van 8 mm dik  die op matjes worden verwerkt. Het zijn relatief betaalbare vloeren en een goed alternatief voor vloeren in grotere ruimtes waar traditioneel onbetaalbaar wordt.

Minivisgraat, halfsteens mozaïek, engel verband, parallel mozaïek zijn veel voorkomende patronen. Deze vloeren worden rechtstreeks verlijmd op de ondergrond. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de ondergrond, deze moet blijvend vlak, droog en stabiel zijn.  Doordat je een handeling minder hebt zijn de materiaal en loonkosten ten opzichte van de traditionele vloer lager. Hierdoor wordt mozaïek parketvloeren veel toegepast in de utiliteitsbouwwerken.

Kan vloerverwarming onder patroonvloeren?

Patroonvloeren zijn uitstekend geschikt om op vloerverwarmingssystemen te plaatsen, dit komt door de geringe weerstand van het hout in combinatie met de lijm. Zowel nieuwe als bestaande vloerverwarmingssystemen, zoals in nieuwbouw huizen of bij renovatie. Uiteraard moet zowel de ondervloer als het vloerverwarmingssysteem voldoen aan de gestelde normen. Zoals omschreven in het bouwbesluit.

Hoe onderhoud je een patroonvloer?

Planken visgraat vloer schoonmakenOnderhoud is altijd nodig voor iedere vloer, dus ook voor patroon- en visgraat vloeren. Afhankelijk van het gekozen afwerksysteem olie of lak heeft ieder merk haar eigen onderhoudsvoorschrift. In het algemeen kan een houten vloer het best zo droog mogelijk worden onderhouden. Het geen niet betekend dat nat reinigen niet mag. Als dat nodig is kan dit zeker mits men zorgt dat de vloer weer goed wordt droog gemaakt. Stofzuigen of wissen zijn voor dagelijks onderhoud de reinigingsmanieren. Bij vlekken kan dit met water of een speciaal reinigingsproduct van het betreffende merk olie of lak, waarmee de vloer is afgewerkt. Voor periodiek onderhoud zijn per merk en olie of lak systeem uitstekende systemen beschikbaar. Op deze manier blijf je vloer mooi en heb je lang plezier van jouw vloer.

Sluit Menu